מאמרים

הגדלת מזונות

בגירושין או פרידה בין זוג הורים, נקבע סכום המזונות שיישלם אחד ההורים לילדים (לרוב האב), ממועד הפרידה ועד הגיעם של הילדים לבגרות. מזונות הילדים נקבעים במסגרת הליך משפטי המתנהל בבית המשפט לענייני משפחה או על ידי הסכם בין ההורים המובא לאישור של ערכאה משפטית.

מאחר ופסק דין למזונות צופה פניי עתיד (קובע את מזונות הילדים עד גיל 18, ומגיל 18 עד תום השירות הצבאי) יכול בהחלט להיווצר מצב שבו לאחר מתן פסק הדין, ההורה המשמורן יסבור כי הסכום שנפסק למזונות אינו מספיק לילדים או שצריך כיום להיות גבוה יותר. במקרים כאלה ניתן להגיש תביעה להגדלת מזונות, אמנם תביעות מסוג זה לא תתקבלנה בקלות.

המסגרת המשפטית להגדלת מזונות

מאחר ופסק דין למזונות הוא כזה שהביצוע שלו ממשיך להתבצע גם בעתיד, הוא למעשה מבוסס על "עילה מתמשכת" ואיננו מעשה בית-דין סופי (בניגוד למשל לנושאים אחרים בגירושין כמו חלוקת רכוש המתבצעת במועד מסוים ובכך מסתיימת).

סעיף 13(א) לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), התשי"ט-1959 קובע כי "בית המשפט רשאי לשנות את אשר נקבע בהסכם, בוויתור ובפסק-דין, אם ראה לעשות כן על סמך נסיבות שנודעו למבקש או שנשתנו אחרי ההסכם, הוויתור או פסק-הדין". כלומר, לצורך הגדלת המזונות, על התובע להוכיח שלאחר מתן פסק הדין התרחש "שינוי נסיבות מהותי", כזה שמצדיק להגדיל את הסכום שנפסק בעבר.

נטל ההוכחה בתביעות להגדלת מזונות רובץ לפתחו של התובע (בדרך כלל, התובעת). יש להוכיח ששינוי הנסיבות היה כזה שלא ניתן היה לצפות אותו מראש. למשל, התדרדרות דרסטית במצב הכלכלי של האם שפגעה ממשית ביכולתה להתפרנס ולכלכל את ילדיה, עלייה בלתי צפויה בצרכי הילדים למשל כתוצאה מאבחון רפואי חריג וכדומה. הפסיקה קבעה שלושה תנאים מצטברים שחייבים להתקיים בכדי לקבל תביעה להגדלת מזונות:

  1. הוכח שינוי נסיבות מהותי שלא מאפשר מבחינת הצדק להותיר את פסק הדין על כנו.
  2. הצדדים הותירו מראש פתח לשינוי נסיבות (במפורש או מכללא).
  3. התובע אשר מבקש הגדלת מזונות פעל בתום לב.

בתביעה להגדלת מזונות מבקש בעצם הילד מבית המשפט לבחון מחדש את המזונות שנפסקו לו, ללא כבילות או מתן משקל לסכומי המזונות שנקבעו בעבר. כלומר, לבדוק לעומק את צרכיו ואת הכנסותיהם של ההורים ולקבוע דמי מזונות בהתאם למצב הנוכחי. לכן, שאלה נוספת שתעלה במסגרת תביעה להגדלת מזונות היא האם מזונות העבר נקבעו בבית המשפט או במסגרת הסכם.

ככל שהמזונות נקבעו בהסכם, הקושי להוכחת שינוי נסיבות יכול להיות אף גדול יותר, מאחר והסכם בין הורים שמקבל תוקף של פסק דין, בדרך כלל נערך כמקשה אחת עם יתר הסוגיות שעולות בגירושין וחריגה ממנו עלולה לפגוע ביציבותם ואמינותם של הסכמים אלה.

תביעה עצמאית או תביעה לשינוי מזונות

שאלה חשובה נוספת שקשורה לתביעות להגדלת מזונות היא האם מדובר בתביעה עצמאית של הילד לקביעת מזונותיו או בתביעה לשינוי המזונות שנפסקו. מוסד התביעה העצמאית מבוסס על הרציונל שהקטין רשאי להגיש תביעה לקביעת מזונותיו והוא איננו כבול להסכמים שנערכו בין ההורים.

על פי פסיקת בית המשפט העליון, המבחן לקביעה האם מדובר בתביעה עצמאית או בתביעה לשינוי מזונות הוא מבחן דו-שלבי. בשלב ראשון בודקים האם בית המשפט קיים דיון בנוגע למזונות בהליך הקודם (וחזקה שגם דיון לאישור הסכם גירושין כמכלול עוסק במזונות), ובשלב שני בודקים האם הקטינים קופחו עד כדי שיש להתיר להם זכות גישה עצמאית לערכאות.

להחלטה האם עסקינן בתביעה עצמאית או בתביעה להגדלת מזונות יש משמעות גם מבחינת נטל ההוכחה. בעוד שבתביעה עצמאית הנטל הוא על האב שצריך להוכיח שאכן נערך דיון מהותי בנוגע למזונות הילדים, בתביעה להגדלת מזונות הנטל הוא כאמור על האם (להוכיח שינוי נסיבות מהותי).

דוגמאות:

תמש (ת"א) 46473-06-13‏ ‏ י. ר נ' ע. פבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב מגדיל את סכום המזונות לקטין מ-800 ₪ ל-1,300 ₪ בחודש. זאת לאחר שנקבע כי הסכום שהוסכם עליו לא אושר על ידי בית המשפט והושג במסגרת הסכם שנחתם בפני עורך דין. בני הזוג במקרה הנ"ל הולידו ילד משותף מקשר זוגי ולא היו נשואים זה לזו.

תמש (ת"א) 45124-02-12‏ ‏ א.ז נ' ג.ס – בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב מגדיל את סכום המזונות שמוטל על האב מסך של 1,600 ₪ בחודש לתשלום של 2,200 ₪ בחודש. בין השאר בית המשפט מציין בפסק הדין שהאב לא ממצה את יכולת השתכרותו או למצער איננו תם לב בנוגע לחשיפת מקורות הכנסתו.

לקבלת מידע ופרטים נוספים בנושא הגדלת מזונות, ספציפית למקרה האישי שלכם, השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם או התקשרו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ מקיפה, ללא התחייבות.

 

מאמרים נוספים באותו עניין

ממקור ראשון:

לקוחות ממליצים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן