מאמרים

גירושין

על פי הנתונים הרשמיים של הנהלת בתי הדין הרבניים, מדי שנה מתגרשים בישראל למעלה מ-11,000 זוגות. כלומר, כ-45 זוגות בממוצע בכל יום. הוסיפו לכך בני זוג ידועים בציבור אשר מחליטים "לפרק את החבילה" והתמונה מתרחבת עוד יותר.

הליך גירושין בישראל טומן בחובו השלכות רוחביות ואופקיות רבות על בני הזוג ומשפחתם. בפרט כשמדובר על צדדים שאינם רק בני זוג אלא גם הורים לילדים קטינים. ניתן אפוא לומר כי הליך גירושין מורכב ממספר אלמנטים:

  1. הגירושין עצמם.
  2. חלוקת רכוש.
  3. חלוקת זמני שהות.
  4. מזונות ילדים.
  5. מזונות אישה/כתובה.

לפני שנעמוד בקצרה על עיקרי הדברים הנוגעים לכל אחד מהאלמנטים הללו, נציין שגירושין אינם חייבים להתנהל כ"קרב" בערכאות. קיימת מגמה הולכת וגוברת לגירושין בהסכמה באמצעות הסכמי גירושין העוסקים בכל סוגיות הגירושין שמובאים לאישור כמכלול בפני בתי המשפט או בתי הדין. במקביל יצוין כי כיום המדינה מחייבת בני זוג לעבור הליך  גישורי במשפחה בטרם הם מתחילים להניע הליכים משפטיים זה מול זו.

הגירושין עצמם

נישואין וגירושין בישראל כפופים לדין האישי שחל על הצדדים. קרי, הדין הדתי. בכל הנוגע לבני זוג יהודים, אלה יכולים להתגרש רק בבית הדין הרבני ועל בסיס מתן גט מהבעל לאישה וקבלתו. מעבר לעניין הגט הפורמאלי, כל נסיבות הגירושין פתוחות לדיון בשתי ערכאות – בתי הדין הדתיים ובתי המשפט לענייני משפחה.

ההחלטה לגבי הערכאה שתקבל את הסמכות לדון בתיק יכולה להיות בעלת משמעות לגבי התוצאות הסופיות (מה שידוע כ"מרוץ הסמכויות"). לא אחת, הגט משמש כאמצעי לחץ של גברים כנגד נשים להשגת הישגים שונים בנושאי רכוש, ילדים, חלוקת זמני שהות וכדומה. לעתים אמצעי הלחץ פועל הפוך כאשר האישה מסרבת לקבל גט.

קיימת תפיסה בציבור לפיה נשים תעדפנה את בית המשפט לענייני משפחה ואילו גברים יעדיפו את בית הדין הרבני. בפועל גישה זו מעט פשטנית וכוללנית. יש לבחון היטב את הליך הגירושין הספציפי שעומד על הפרק שכן ייתכן שלפי המקרה הדווקני, דווקא בית הדין הרבני יטיב עם האישה ואילו בית המשפט לענייני משפחה עדיף מבחינת הבעל. הבחירה חייבת להיות מושכלת ובהתאם לניתוח המצב לאשורו.

חלוקת רכוש

חלוקת רכוש בין בני זוג בישראל כפופה להוראותיו של חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973. זאת כל אימת שבני הזוג התחתנו משנת 1974 ואילך (כמו מרבית הזוגות המתגרשים כיום).

חוק יחסי ממון קובע כיצד יש לבצע "הסדר איזון משאבים" בין בני הזוג, תוך הגדרת הנכסים המשותפים והנכסים "החיצוניים" שאינם נכנסים לגדר האיזון (לדוגמה ירושה שהתקבלה בזמן הנישואין או נכסים שהיו שייכים לאחד מבני הזוג לפני הנישואין). לעתים גם נכסים שלכאורה צריכים להיות מחולקים בגירושין יכולים להימצא מחוץ לקופת האיזון, ולהפך – נכסים חיצוניים שבכל זאת יתחלקו, למרות שלכאורה אינם נחשבים למשותפים. הפסיקה קבעה מבחנים רבים לנושא ויש לבדוק לעומק את הדברים.

תחת ההגדרה של "חלוקת רכוש בגירושין" נכללים גם נכסים כמו זכויות סוציאליות, פנסיה, מוניטין עסקי ועוד. חלוקת רכוש פותחת את הדיון גם בפירוק השיתוף בדירת המגורים שייתכן ובעת הגירושין משמשת כקורת הגג של האישה והילדים.

זמני שהות

גירושין בין הורים אשר להם ילדים קטינים נוגעים כמובן לסוגיית זמני השהות עם הילדים. כלומר, איזה הורה יוגדר בתור "משמורן" ואיזה יקיים "הסדרי שהות". בשנים האחרונות חלו מהפכות של ממש בתפיסה לגבי משמורת ילדים והמגמה הולכת לכיוון של מעורבות גבוהה מצד שני ההורים. בין השאר על ידי קביעת זמני שהות מורחבים ואפילו משמורת משותפת (השואפת לחצי-חצי). קביעת זמני השהות נעשית בהתאם לעיקרון טובת הילד ונגזרות ממנה החלטות מחייבות כגון לתשלום מזונות.

מזונות ילדים

החוק בישראל קובע כי קטינים זכאים לקבל מזונות מאביהם עד הגיעם לבגרות. ככל שהילדים קטנים יותר, כך חובתו של האב גורפת בהתאמה. החובה לתשלום מזונות ילדים על ידי האב כמעט מוחלט עד גיל 6 של הילד, ומצטמצמת בהמשך כאשר גם הכנסתה ונכסיה של האם נכללים במשוואה. גם כאן יש מגמה ליברלית בבתי המשפט המכירים ביכולתן של נשים להתפרנס בכבוד במשרות ראויות, והדבר משפיע אפילו על מזונות בגילאים רכים.

מזונות אישה

אישה זכאית למזונות מבעלה כל אימת שהם נשואים זה לזו. היות שתהליך של גירושין בישראל יכול להימשך תקופה ממושכת, ולעתים אף להאריך חודשים ושנים, אישה רשאית לבקש מבית המשפט (או בית הדין) לפסוק לטובתה מזונות אישה. במקרים מסוימים נפסקים מעין מזונות אישה לתקופה שלאחר הגירושין וישנן סיטואציות בהן הם משולמים עד לאחרית ימים.

חשוב לציין שלא כל אישה תהיה זכאית למזונות מבעלה ויש שתביעה מסוג זה תדחה. צריך לבדוק למשל האם האישה מתפרנסת ויכולה לספק את צרכיה, האם הבעל נאות לתת את הגט (ולא מעכב את אשתו), האם האישה עזבה את הבית ללא סיבה, האם האישה בגדה בבעלה וכדומה.

לסיכום

הליך של גירושין בוודאי מורכב ומסועף. בפרט נוכח העובדה שהוא טומן בחובו החלטות הרות גורל על הצדדים וילדיהם למשך שנים. לא בכדי קיימת כיום מגמה (מבורכת) של גירושין בהסכמה, המקבלת עידוד גם מהמדינה ומעורכי דין העוסקים בתחום.

מומחים הבקיאים בנושא יודעים לציין את היתרונות הרבים הגלומים בגירושין שמושגים בהסכמה מחוץ לכותלי הערכאות. עם זאת, ישנם כמובן מקרים בהם אין מנוס מהתדיינות בבתי המשפט. היות שגירושין לא נולדים כ"רעם ביום בהיר" ומדובר בדרך כלל בתהליך המתגבש לאורך תקופה, מומלץ לפנות בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי. רק ייעוץ מקצועי מצד עורכי דין המתמחים בתחום הגירושין יוכל לבור את המוץ מן התבן ולהביא לקבלת החלטות נכונות בראיה מפוקחת ובחשיבה מושכלת.

לקבלת מידע ופרטים נוספים בענייני הליך גירושין, ספציפית למקרה האישי שלכם, השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם או התקשרו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ מקיפה, ללא התחייבות.השהות 

מאמרים נוספים באותו עניין

ממקור ראשון:

לקוחות ממליצים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן