תחומי עיסוק

ירושה על פי צוואה

מהי צוואה?

צוואה היא מסמך משפטי לכל דבר ועניין במסגרתו אדם מפרט, עוד במהלך חייו, מה הוא רוצה שייעשה ברכושו לאחר המוות. במסגרת צוואה יכול אדם לקבוע מי יהיו יורשיו, כיצד יחולק רכושו, מתי יחולק ובאילו תנאים – באופן שישקף במדויק את רצונותיו ויאפשר לו "לשלוט" בגורל הרכוש גם לאחר אריכות ימיו.

בישראל, בניגוד למדינות אחרות, לא חלה על אדם חובה כלשהי לשריין חלק מצוואתו לטובת בני המשפחה, וכשאדם עורך צוואה הוא רשאי למעשה להוריש את עיזבונו לכל מי שהוא רק רוצה, בין לאדם פרטי ובין לתאגיד, ובאיזה אופן שהוא רוצה (למעט בדרך בלתי חוקית). חשוב לדעת שצוואה ניתן לבטל או לשנות בכל עת.

איך עורכים צוואה?

חוק הירושה הישראלי מכיר בארבע דרכים בלבד לערוך צוואה:

צוואה בעדים – מדובר בצוואה שהמצווה חותם עליה בפני שני אנשים המהווים עדים לצוואתו. על צוואה בעדים להיות מודפסת או כתובה בכתב יד, לנקוב בתאריך ולכלול חתימה של המצווה ושל שני העדים לצוואה. אחד היתרונות המובהקים בעריכת צוואה בפני עדים, הוא שבמידה ובעתיד מישהו יבקש לתקוף את נסיבות עריכת הצוואה, ניתן יהיה להזמין את העדים ליתן עדות בבית המשפט ולשכנע את בית המשפט שהצוואה נערכה כדת וכדין. מדובר בצוואה שברוב המקרים נערכת אצל עו"ד.

צוואה בכתב יד – מדובר בצוואה שהמצווה כותב בעצמו, בכתב ידו. על מנת שצוואה כזו תהיה תקפה, עליה להיכתב במלואה בכתב ידו של המצווה, לנקוב בתאריך ולכלול חתימה של המצווה בכתב ידו. אחד החסרונות המובהקים בעריכת צוואה בכתב יד, הוא שקל יחסית לזייף צוואה כזו (ואף קל יותר לטעון לזיופה – מה שיוביל לניהול הליך נוסף לבירור טענת הזיוף), וכן קל יחסית למצוא בה פגמים שעלולים לפסול אותה. כמו כן, מאחר ועריכת צוואה בכתב יד אינה דורשת עדים, קשה יותר לדעת האם המצווה אכן גמר בדעתו כי זוהי צוואתו או שמא מדובר בסתם "פתק" שהמצווה רשם לעצמו בגדר מחשבות בלבד.

צוואה בפני רשות – מדובר בצוואה שנערכת בפני שופט, דיין או עו"ד נוטריון. על מנת שצוואה כזו תהיה תקפה, מספיק שהמצווה יאמר את דבריו בפני השופט, הדיין או הנוטריון, והנ"ל יעלו הדברים על הכתב ויאשרו הצוואה בחותמת. מדובר בצוואה יחסית נדירה ובדרך פחות מקובלת לערוך צוואה.

צוואה שכיב מרע – מדובר בצוואה שאדם יכול לערוך בעל פה כשהוא מצוי במצב של גסיסה או כשהוא רואה את עצמו בנסיבות מוצדקות מול פני המוות. לדוגמא: חס וחלילה אדם נפצע קריטי בתאונת דרכים. במצב כזה, הוא יכול לומר בעל פה את צוואתו בפני שני עדים (למשל בפני הפרמדיקים שמטפלים בו או בפני אנשים שמתקהלים סביבו), ועל שני העדים האלה למהר ולהעלות הדברים על הכתב ולהפקיד את המסמך אצל רשם הירושה. צוואה כזו תהיה תקפה למרות שנאמרה בעל פה ולא נכתבה או נחתמה על ידי המצווה בעצמו. חשב לדעת – במידה וחלפו 30 יום ממועד עריכת צוואה שכזו והמצווה נותר בחיים ויצא מכלל סכנת חיים, צוואה מסוג זה תפקע אוטומאטית ועל המצווה יהא לערוך צוואה חדשה.

האם כל אדם יכול לערוך צוואה?

חוק הירושה קובע שכל אדם רשאי לערוך צוואה, ובלבד שהוא נמצא כשיר לערוך צוואה על פי הוראות החוק. בעניין הזה קובע החוק שלושה מצבים שבהם אדם אינו כשיר לערוך צוואה:

  • הראשון – קטין מתחת לגיל 18, אינו יכול לערוך צוואה.
  • השני – אדם שהוכרז כפסול דין אינו יכול לערוך צוואה. פסול דין הוא אדם שבית המשפט הכריז עליו כפסול דין מחמת מחלת נפש או ליקוי שכלי. שימו לב שלא כל אדם חסוי שמונה לו אפוטרופוס, הוא פסול דין, אלא רק אדם שבית המשפט הכריז עליו ככזה.
  • המצב השלישי עוסק במצב הנפשי, המנטלי והגופני של המצווה, במועד עריכת הצוואה. על פי הגדרת החוק – אדם שלא מסוגל להבחין בטיבה של צוואה, לא כשיר לערוך צוואה. למה הכוונה " לא מסוגל להבחין בטיבה של צוואה?" – מדובר בהוראה די עמומה, אשר בתי המשפט פירשו אותה לאורך השנים וקבעו כך:

אדם המסוגל להבחין בטיבה של צוואה, הוא אדם ש:

  1. בשעת החתימה על הצוואה היה צלול בדעתו וידע להתמצא בזמן ובמקום.
  2. בשעת החתימה על הצוואה היה מודע לכך שהוא עורך צוואה ולא סתם מסמך.
  3. בשעת החתימה על הצוואה ידע את היקף הרכוש שלו.
  4. בשעת החתימה על הצוואה הבין שהוא נותן את הרכוש שלו ולמי הוא נותן.
  5. בשעת החתימה על הצוואה היה מודע לתוצאות הצוואה שלו (לרבות הוראת נישול).

נקודת הזמן הרלוונטית שבה נבחנת כשרות המצווה היא במועד החתימה על הצוואה. לאנשים מבוגרים, סיעודיים, או כאלה המצויים במצב בריאותי או נפשי רעוע, הרוצים לערוך צוואה, מומלץ לפנות ולהיבדק על ידי רופא פסיכיאטר באותו היום שבו הם עתידים לחתום על הצוואה ולקבל חוות דעת רפואית שהם כשירים לערוך צוואה. דרך נוספת להבטיח שצוואה לא תותקף בטענת חוסר כשרות, היא להסריט בווידאו את מועד חתימת הצוואה.

לקבלת מידע ופרטים נוספים, ספיציפית למקרה האישי שלכם, השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם או התקשרו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ מקיפה, ללא התחייבות.

ממקור ראשון:

לקוחות ממליצים